Minden, amit a bio élelmiszerekről tudni kell

Mitől bio a bio? Mit kell tudni az ökológiai gazdálkodásról és a bio élelmiszerekről, bio húsról, bio zöldségről és bio gyümölcsről?Világszerte több mint 2,8 millió termelő termel közel 72 millió hektáron bio gazdaságokban. A bio termelést választó gazdák éves átlagos növekedése közel 3%!

A legnagyobb bio terméket termelő országok világszinten

Gondoltad volna, hogy a legtöbb bio termelő világszinten Indiában található? Indiában több mint 1 millió termelő gazdálkodik ökológiai gazdaságokban, ezt követi Uganda (210 000 bio termelő) és Etiópia (204 000 bio termelő).

Európában szintén meglepő módon Törökország vezeti a listát, ahol közel 80 000 gazdálkodó termel öko gazdaságokban.(Öko gazdaságok száma Európában 2018-ban.)

Európa ökológiai gazdálkodásba bevont területe közel 16 millió hektár, ezzel a kontinensek közül a 2. legnagyobb területet adja.

Összességében elmondható, hogy több mint 16 országban érte el a bio gazdálkodásba bevont földterület arány a 10%-ot.

Mitől bio egy élelmiszer?

Az ökológiai termelés olyan fenntartható mezőgazdasági rendszert jelent, amely tiszteletben tartja a környezetet és az állatok jólétét, a vetőmagok beszerzésétől kezdve a feldolgozáson át egészen az értékesítésig.


Fontos megérteni, hogy az öko termékek minősítésénél nem a végtermék a lényeg, hanem az előállítás, termelés folyamata.

A termelő garantálja, hogy minden előírást betart, a kereskedő pedig azt, hogy a bio termékek nem keverednek az üzletben és a szállítás során a nem bio termékekkel.


A bio élelmiszerek, bio termékek előnyei:

  • Egészségesebbek.

  • Fenntarthatóbb gazdálkodást adnak, hiszen a termelés során jobban alkalmazkodnak a természet ritmusához és a természet adta szerekhez.

  • Környezetkímélőbb eljárással, a biológiai sokszínűség megőrzésére figyelve termelik meg a gazdaságok ezeket a zöldségeket, gyümölcsöket.

Az ökológiai gazdálkodás ezen alapelveknek az érvényesülését jelenti: