top of page
  • Szerző képeGroenk

Champagne vagy Prosecco?

Mivel nálunk mind pezsgőt, mind proseccot is lehet kapni, összeszedtük a két imádott ital közti különbséget.


Először is, más régióból származnak.


A pezsgő (Champagne) a francia Champagne régióból származik és elsősorban Chardonnay és Pinot Noir szőlőfajtákból készítik, míg a Prosecco az olasz Veneto tartományban termő glera szőlőfajtából készül.

További nagy különbség az elkészítés módja, azaz a bor "habzóvá" tétele.


A champagne (csakúgy, mint a szintén francia habzóbor, a Crémant és a spanyol Cava) hagyományos eljárással készül (method traditionelle), a második erjesztés már az üvegben történik, az élesztő és cukor hozzáadása után. Az üvegeket billentve, nyakkal lefelé, állványokon hagyják, így az erjedés befejeztével az elhalt élesztősejtek a nyakban gyűlnek össze.


A Prosecco készítésénél leggyakrabban a tartályos módszert használják, ahol a második erjedés egy nagy tartályban történik, itt is élesztőt adnak hozzá cukorral együtt az alapborhoz. Míg a második erjedés megtörténik, a tartályt lezárják, hogy megakadályozzák a szén-dioxid elszökését, és a bor habzóvá váljon, mielőtt palackozzák és lezárják.

A harmadik fő különbség az ízben rejlik.


A pezsgő általában autolitikusabb ízekkel rendelkezik - kenyér, briós és pirítós, valamint citrusfélék.


Az élesztő kevésbé befolyásolja a tartályos módszerrel készített Proseccot, mert a második erjedés során kevesebb az érintkezés. A Prosecco inkább a Glera szőlő gyümölcsíz-profiljáról szól - körte, alma, valamint lonc és virágos jegyek.

bottom of page