top of page
  • Szerző képeGroenk

Több mint 200 éves erdélyi receptúra - Ghaurved mustárok és ketchup

Több mint 200 éves erdélyi családi receptúra alapján készülnek a tartósítószer mentes, Great Taste díjas Ghaurved mustárok és ketchup Tótszentmártonban, Vereckei Ágnes üzemében.


A kezdetek – 200 éves erdélyi hagyomány Zalában továbbfejlesztve

A Ghaurved megálmodója, Vereckei Ágnes régi kedves ismerősétől, az Erdélyből származó Patakfalvi Jutka nénitől ismerte meg a mustárkészítés fortélyait és vásárolta meg Jutka néni mustárkészítő gépét, miután a “mester” úgy döntött, kora miatt nem folytatja tovább a vállalkozását. Mivel Jutka néni nagyon sajnálta volna, ha a többb száz éves családi receptúra csak úgy feledésbe vész, örömmel adta el a gépet és adta át minden tudását Ágnesnek. A most már Valkonyán élő, kertész- és élelmiszeripari mérnök végzettségű Vereckei Ágnes a dél-zalai Tótszentmártonban készíti ízes termékeit – nagy örömünkre.


(Vereckei Ágnes, fotó: Magyar konyha magazin / Ghaurved facebook)

Jutka néni ma is részese a termékfejlesztési folyamatnak, az ő tudása is segítette Ágnest az újabb, a mai kor emberének ízlésvilágához illeszkedő termékek létrehozásában. Így bővülhettek újabb termékekkel, az évek alatt kínálatuk ketchuppal és kencékkel, többek között házi padlizsánkrémmel is kiegészült.

A Jutka néni által átadott családi receptúra, mellyel a Ghaurved mustárok készülnek, bizonyítottan több, mint 200 éves múltra tekint vissza. Gyökerei a középkori Erdélybe nyúlnak, a nem hivatalos iratok szerint is már több, mint 400 évesek.


Díjazott Ghaurved termékek

Munkájának elismerése, hogy a Magyar Konyha magazin 2016-ban az év legjobb 3 termelője közé választotta őt, 2019-ben pedig két termékük nemzetközi Great Taste díjat kapott.

Miért pont a mustárral indult a Ghaurved sikere?

A mustár az egyik legcsodálatosabb fűszernövényünk, amelynek több ezer éves kultúrája van. Már az ókori Mezopotámiában is használták a húsok tartósítására, a magyar fűszerkertekben is legalább 600 éve megtalálható.

Mit jelent a ghaurved szó?

Az idegenül csengő ghaurved szó ősi kifejezés, ami gyomorvédelmet jelent

Természetes minőség, tartósítószer mentes termékek

A Ghaurved mustárokban, kencékben és ketchupban nincs se tartósítószer, se ízfokozó, se sűrítőanyag. Rendeld meg a tartósítószer mentes mustárokat, próbáld ki és egyből érezni fogod a különbséget a boltban kapható mustár és e között a kézműves mustár között.

bottom of page